☕ Friezen houden niet van gebakken lucht. Ook niet in hun muffins.

19 apr 2024
☕ Friezen houden niet van gebakken lucht. Ook niet in hun muffins.
Christophe

☕Koffieochtend bij De Jister 🍰

Op een heldere ochtend om 10 uur loop ik De Jister binnen, net op tijd voor onze koffiepauze. Precies op dat moment komen ook mijn collega’s van Team Pean binnendruppelen. Op de koffietafel pronkt een grote mand vol prachtige muffins. 🍴 Ik glip nog even naar de keuken en tref daar onze chef-kok Perry aan. Hij kijkt een beetje bedrukt. 😟

🧁 Stuk geslagen? 🧁

Perry vertelt me dat hij bezig was muffins te bakken voor een bedrijfsretraite. Hij moest even weg terwijl het deeg nog in de kneedmachine draaide, waardoor het wat van zijn (ongebakken) luchtigheid verloor. Het resultaat? Muffins die iets steviger waren dan normaal. Perry baalde ervan, maar besloot ze toch aan het personeel te serveren omdat ze wel ongelooflijk lekker smaakten. 🤤

🔥 Peanstermuffins 🔥

Terug bij Team Pean, gezellig kletsend bij de houtkachel, hoor ik niets dan lof over de muffins. “Wat fijn dat ze net wat steviger zijn, geen wolkentaart maar een echte Friese muffin,” roept Pieter enthousiast. Hij noemt ze ‘Peanstermuffins’. 😄

🌿 Anijs? 🌿

Ik moet lachen, wetende dat Perry er juist niet tevreden mee was, terwijl iedereen ze heerlijk vindt. Perry vind het goed om dit speciale recept te delen met de wereld. Hij tipt nog: “Doe er wat anijs in. Dan smaken ze als Fryske Dúmkes.

📝 Perry’s recept voor Peanstermuffins 📝

Hier is het recept van Perry voor deze heerlijke stevige Peanstermuffins, een perfecte match met onze Friese nuchterheid en voorkeur voor duidelijkheid, zonder gebakken lucht:

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • snufje anijs zaad
  • 3 eieren
  • 125 gram boter
  • scheur melk
  • 375 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Bereidingswijze:

  • Droge ingrediënten en natte ingrediënten apart mengen en dan samenvoegen
  • Zelfrijzend bakmeel, suiker, vanille en anijs in machine mixen
  • Apart boter smelten, eieren, deel van de scheut melk toevoegen
  • Dan vloeistof aan droge ingrediënten toevoegen, melk toevoegen totdat het een kwark achtig substantie is
  • Mix het geheel verder in machine
  • Ga dan naar buiten om net iets te lang te genieten van de mooie (friese) omgeving tot het beslag wat van zijn luchtigheid verloren heeft
  • Dan in vormpjes in een muffin blik doen
  • 20 minuten op 200 graden in voorverwarmde oven