Daar is de zon

21 okt 2023
Daar is de zon
Yvonne-Admin

Als je een vakantiehuis aan het water bouwt, denk je goed na over de oriëntatie van dat vakantiehuis en de bijbehorende terrassen. Natuurlijk is het water en het zicht daarop bij Pean-buiten heel belangrijk. Maar vergeet ook de stand van de zon niet!

In een aantal waterlodges van Pean-buiten heb je vrij uitzicht naar het oosten. Het weidegebied waar je overheen ziet, heet het “It Lege Midden”. Hoewel dit juist vertaald vanuit het Fries ‘’het lage midden’’ betekent, doet de Hollandse vertaling haar naam ook eer aan:  De oostelijk gelegen vakantiehuizen hebben een geweldig uitzicht over een grote leegte.

Op zo’n prachtige stille ochtend bij Pean wil je natuurlijk de zon zien op komen boven de ‘’Friese savanne’’. De warme stralen op je huid voelen met een kop koffie of thee in de hand. Of misschien wel op je yogamat met de knisperfrisse dauwlucht in je neus de zonnegroet doen.

In het volgende filmpje hoor je hoe zo’n ochtend op Pean klinkt…

Pean-buiten Daar is de zon
Daar is de zon Pean-buiten natuurhuisje Friesland

Omdat de as van de aarde scheef staat en de aarde in een ovaal om de zon vliegt, hebben we ook op Pean-buiten rond 21 december de kortste dag en rond 21 juni de langste dag van het jaar.

Op de langste dag van het jaar komt de zon het meest noordoostelijk op en gaat hij het meeste noordwestelijk onder. Als we de kompasrichting van zonsopkomst hebben, dan hebben we ook de richting waar het terras heen moet staan. En dus de precieze plaatsing van het vakantiehuis.

We vragen ons af of het wel te doen gebruikelijk is om de oriëntatie van een huis volledig afhankelijk te maken van deze zonnewens… En na een korte beraadslaging waren we het eens: Natuurlijk kan dat!

Via een leuke website (meteo-gouda.nl) puzzelen we uit dat in het eerste verhuurjaar 2021 de langste dag op 18 juni valt en dat de bovenrand van de zon de horizon raakt in de richting 46,83 graden.

En zo staan we in het vroege voorjaar 2020 in het bosplantsoen van Pean-buiten met een kompas in de hand om deze oriëntatie van de huisjes vast te leggen. Wil je zien hoe de waterlodges uiteindelijk zijn komen te liggen? Klik dan hier en scroll omlaag.

Het resultaat is dat je in deze vakantiehuizen je allermooiste ochtend ooit kunt beleven. Meer weten over de huizen aan de oostzijde van Pean? Zoek dan naar de waterlodges Ljip, Goudûle en Ljurk.


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke kortingen?

Laat hier je gegevens achter.

Selecteer een geldig formulier