“Ontdek duurzame reisinitiatieven voor een groenere wereld”

18 nov 2023
“Ontdek duurzame reisinitiatieven voor een groenere wereld”
Door Christophe

Pean-buiten is niet zomaar een vakantiebestemming, het is een duurzaam reisinitiatief dat je een unieke ervaring biedt. Gelegen in het prachtige Peansterbosk in Friesland, biedt Pean-buiten 12 eigenzinnige huisjes aan het water, elk met voldoende privacy en omringd door groen. Geen geparkeerde auto’s naast je huisje, maar wel een gemeenschappelijke steiger aan het open vaarwater ‘de Greft’. En als je in een van de huisjes aan de waterkant verblijft, heb je zelfs een eigen steiger.

Maar Pean-buiten is meer dan alleen een vakantiebestemming. Het is ook een ideale plek voor groene vergaderingen. Op het agrarisch erfgoed zijn er verschillende ruimtes beschikbaar, van grote conferentieruimtes tot kleinschalige waterlodges. Elke ruimte is omringd door veel bos, weiland en water, waardoor een combinatie van binnen en buiten werken een logische stap is. Met een binnenoppervlakte variërend van 12 m2 tot 200 m2 en bijna 3 hectare eigen buitenterrein is er genoeg ruimte voor groepen van 4 tot 100 deelnemers. En als je even wilt ontspannen, kun je genieten van de diverse wandelroutes of direct aan de Friese meren vertoeven.

Bij Pean-buiten staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het voedselbos omringt de huisjes en er wordt gebruik gemaakt van groene energie. Ook zijn er faciliteiten zoals een beamer, flipover en zeer goede wifi aanwezig. Wil je meer weten over de mogelijkheden en prijzen voor een groene vergadering bij Pean-buiten? Neem dan contact met ons op.1. In 2019 gaf 70% van de Nederlandse vakantiegangers aan dat ze duurzaamheid belangrijk vinden bij het kiezen van een vakantiebestemming. Dit blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research (bron: https://www.nbtcniporesearch.nl/nieuws/duurzaamheid-belangrijk-bij-keuze-vakantiebestemming/).
2. Volgens de World Tourism Organization (UNWTO) is duurzaam toerisme de snelst groeiende sector in de toerisme-industrie en zal het naar verwachting blijven groeien met 4-5% per jaar (bron: https://www.unwto.org/sustainable-development).
3. In Nederland zijn er steeds meer duurzame reisinitiatieven te vinden, zoals GreenSeat, Better Places en SNP Natuurreizen. Deze organisaties bieden bijvoorbeeld reizen aan met een lage CO2-uitstoot, accommodaties die gebruik maken van duurzame energie en activiteiten die de lokale economie ondersteunen (bron: https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/33077/duurzame-reisorganisaties).Duurzame reisinitiatieven in Nederland zijn reisorganisaties en projecten die zich inzetten voor een duurzame toekomst van de reisindustrie. Dit betekent dat zij zich bewust zijn van de impact van toerisme op het milieu en de lokale gemeenschappen en daarom streven naar een verantwoorde en duurzame manier van reizen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van eco-vriendelijke accommodaties, het promoten van lokaal geproduceerd voedsel en het verminderen van afval en CO2-uitstoot. Door te kiezen voor een duurzame reisorganisatie of project draag je bij aan een betere toekomst voor onze planeet en haar bewoners.Duurzaam reizen is een manier van reizen waarbij je rekening houdt met het milieu en de lokale bevolking. Er zijn verschillende tips die je kunt volgen om duurzaam te reizen. Een van de belangrijkste tips is om te kiezen voor een milieuvriendelijk vervoersmiddel, zoals de trein, bus of fiets. Ook kun je ervoor kiezen om te overnachten in een eco-vriendelijke accommodatie en lokale producten te kopen om zo de lokale economie te steunen. Verder is het belangrijk om afval te verminderen door bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles en tas mee te nemen. Door deze tips te volgen, kun je genieten van een duurzame en verantwoorde reiservaring.

Natuurlijk, hier zijn 3 veelgestelde vragen over duurzame reisinitiatieven en de antwoorden daarop:

1. Wat zijn duurzame reisinitiatieven?
Duurzame reisinitiatieven zijn reis- en toerismeactiviteiten die rekening houden met de impact op het milieu, de economie en de samenleving. Het gaat hierbij om activiteiten die de lokale gemeenschap ondersteunen, de natuur en het milieu beschermen en de economie stimuleren op een duurzame manier.

2. Waar kan ik duurzame reisinitiatieven vinden?
Er zijn verschillende manieren om duurzame reisinitiatieven te vinden. Een goede manier is om te zoeken naar reisorganisaties die zich richten op duurzaam toerisme. Ook kun je zoeken naar bestemmingen die het keurmerk ‘Green Destination’ hebben ontvangen. Daarnaast kun je op zoek gaan naar accommodaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

3. Waarom zijn duurzame reisinitiatieven belangrijk?
Duurzame reisinitiatieven zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan het behoud van de natuur en het milieu, de lokale economie ondersteunen en de lokale gemeenschap versterken. Door te kiezen voor duurzame reisinitiatieven draag je bij aan een betere wereld en kun je genieten van een unieke reiservaring die verder gaat dan alleen het toeristische aspect.